Interjú – Csillagszeműek Anglia Néptáncműhely

Interjú – Csillagszeműek Anglia Néptáncműhely

Interjú - Csillagszeműek Anglia Néptáncműhely

Szerző: |  | Dátum:

A Csillagszeműek Anglia gyermeknéptánc oktatással foglalkozik Angliában. 2014 novemberi indulásuk óta egyre több helyen tartanak hétvégi csoportokat, néptánc műhelyeket, és folyamatosan hívják őket fellépni különféle rendezvényekre. Krisztina és Gergely 2015 márciusban keresett meg azzal, hogy elindult a Csillagszeműek Anglia és hogy van már logójuk, de vektorizálni kellene, és elkészíteni a komplett arculatot (névjegy, szórólap, banner, FB fejléc, póló, molino) és a weboldalt. Őket kérdezem most a kezdeti nehézségekről, a gyors sikerről és arról, hogy miért tartották fontosnak az egységes arculatot.

Fogadjátok szeretettel!

1. Mesélnétek egy kicsit részletesebben a Csillagszeműek Angliáról? Kik vagytok és mikor vágtatok bele a vállalkozásba?

Krisztina, Gergely és gyerekeik Timár Sándor társaságában

Krisztina, Gergely és gyerekeik Timár Sándor társaságában

Gergely: Néptáncműhelyünkben 3-14 éves gyermekek tanulnak magyar néptáncot. Több mint 80 tanítványunknak több helyszínen tartunk foglalkozásokat Londonban, Surrey és Hampshire megyében. A magyarországi Csillagszemű Táncegyüttes képviseleteként az egyedülálló Timár módszerre alapozzuk a tanítást. Foglalkozásainkon a táncolás mellett megismerkedünk jeles ünnepeinkkel, kapcsolódó néphagyományainkkal és bemutatjuk népviseleteinket is. A rendszeres néptánc órák mellett negyedévente szervezünk táncházakat és táncműhelyeket, valamint színpadi fellépési lehetőségeket is biztosítunk.

A Csillagszeműek Anglia egy igazi családi vállalkozás és elsősorban egy közös hobbi. Krisztina a vezető néptánc tanárunk, a gyerekeink a szólótáncosaink, én pedig a működéssel kapcsolatos teendőket intézem. Mindketten a főállású munkánk mellett tevékenykedünk a Csillagszeműek Angliában és hétvégéink nagy része leginkább a néptáncról szól.

Krisztina: A külföldön töltött évek során megtapasztaltam, hogy milyen fontos, hogy az ember saját kultúráját ismerje, hagyományait ápolja és gyökereit ne feledje. Már gyermekkoromban is rajongtam a táncért. Kisiskolásként ismerkedtem meg a magyar néptánccal, a gimnáziumi évek alatt a Vasas Művészegyüttesben, az egyetemi tanulmányok mellett pedig az Építők Vadrózsák Művészegyüttesében táncoltam. Részt vettem néptánc oktatói képzésben és a Timár Sándor által vezetett Állami Népi Együttes utánpótlás csoportjába is felvételt nyertem. A táncos karrier helyett azonban végül a jogi pályát választottam, de továbbra is rendszeresen jártam táncházba és népzenei rendezvényekre.

Angliában a tanítás lett a hivatásom. Egy általános iskolában dolgozom tanár asszisztensként, emellett jógaoktató vagyok, néptáncot 2010-ben kezdtem el tanítani. 2014-ben Timár Böske támogatásával alapítottuk meg a Csillagszeműek Anglia Néptáncműhelyt, hogy az Angliában élő gyermekek is megismerkedhessenek a Timár módszeren alapuló néptánc oktatással.

2. Ki a célcsoportotok?

Krisztina: Elsősorban olyan magyar vagy részben magyar családokat célzunk, akik London környékén, Surrey vagy Hampshire megyében laknak és szeretnék, hogy gyermekeik néptáncoljanak és ezáltal betekintést nyerjenek a népi kultúra és néphagyományok világába, illetve egy összetartó közösség részévé váljanak. Ezen felül rendezvényeinket ajánljuk messzebb lakó családoknak is, akik a távolság miatt nem tudják gyermekeiket a rendszeres néptánc foglalkozásainkra járatni. Továbbá ajánljuk fellépéseinket olyan magyar vagy más helyi szervezeteknek, akik szeretnének rendezvényeiken magyar néptánc bemutatót a műsorukra tűzni.

csillagszemuek-anglia-6

3. Milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek az indulásnál?

Gergely: Kezdetben csak egy szűk magyar közösségben mozogtunk vagyis az ismertségünket fokozatosan kellett felépíteni. Magyarországon a Csillagszeműek nem szorulnak reklámra, hiszen egy több mint 750 fős néptánc együttesről van szó, amely szerte az országban ismert és ünnepelt. Az angliai magyar közösséggel azonban meg kellett ismertetni a Csillágszeműeket és az alapító Timár Sándorról elnevezett egyedülálló Timár módszert, amivel Krisztina a gyermekeket tanítja. Fontos volt, hogy egyértelműen és közérthetően be tudjuk mutatni a Csillagszeműek Angliát és hogy mit kínál a néptánc műhelyünk illetve miben különbözik más néptánc csoportoktól vagy más gyermek foglalkozásoktól.

4. Hogy sikerült megszervezni az első néptánc csoportot?

Krisztina: A hétvégi magyar iskolák törekednek arra, hogy programjukban néptánc oktatást is kínáljanak, ezért a képzett, elkötelezett és gyakorlattal rendelkező néptánc tanárok igazán keresettek. Az első néptánc csoportjainkat így három magyar iskola keretében indítottuk el, ahol 30-45 perces foglalkozásokat tartunk kéthetente.

Az önálló csillagszemű csoportok az igényekre válaszolva jöttek létre. Itt olyan gyerekeknek tartunk heti rendszerességgel kétórás foglalkozásokat, akik szeretnének rendszeresebben táncolni, fellépésekre járni és egy összetartó közösség részévé válni. Az első kisprofi csoportunkat 12 gyerekkel indítottuk el Guildfordban 2015 márciusában, a második kisprofi csoportot pedig Dél-Londonban alapítottuk meg 16 gyerekkel 2015 novemberében több helyi család kérésére. Azóta mindkét csoportban közel 20-20 gyerek táncol.

csillagszemuek-anglia-1

5. Tudom, hogy kezdetben még házilag készített névjegyeket és szórólapokat használtatok. Miért tartottátok később mégis fontosnak, hogy a grafikai tervezést és a honlapot egy dizájner készítse el?

Gergely: Praktikus és elvi megfontolások is vezettek minket. Négy-öt hónappal az indulás után elérkezett az a pillanat, amikor a házilag készített névjegy, szórólap és a facebook oldal már nem volt elégséges. Az otthoni nyomtatás és vagdosás is költséges és időigényes, nem feltétlenül áll arányban az eredménnyel. A facebook oldalunk már ismert volt, de eljött az ideje, hogy létrehozzuk a weboldalunkat is, amire már nem mertem DIY vállalkozni. Az online megjelenéshez már ajánlott a szépen megrajzolt logó, egy végig gondolt koncepció és egy profi közreműködése, aki segít megtervezni a weboldalt és utána megtanítja annak a használatát.

A másik szempont pedig a minőség volt. A Csillagszeműek otthon egy ‘márkanév’ a néptánc világában és Angliában Krisztina is a legmagasabb szintű oktatásra törekszik akár tánctanításról van szó, akár a kapcsolódó népviseletek és néphagyományok bemutatásáról. Ezt a minőséget próbáltuk tükrözni az arculati megjelenésünkben is. A visszajelzések szerint elértük a célunkat, mert egyértelműen felismerhető és beazonosítható arculatunk van, ami elősegíti a profi megjelenésünket a nagyobb rendezvényeken és fellépések alkalmával is. Egyszerű és letisztult forma és színvilágot használunk, ami a gyerekeknek és szüleiknek is tetszik. Azt hiszem a kedvencük a Csillagszeműek Anglia póló.

csillagszemuek-anglia-3

6. Milyen online vagy offline marketing eszközöket használtok a Csillagszeműek Anglia reklámozására? Ezek közül melyik vált be a legjobban?

Gergely: Az online eszközök közül a legfontosabbak a weboldalunk és a facebook oldalunk. A weboldal célja, hogy könnyen megtaláljanak minket és a rólunk szóló információkat rendezett formában és naprakészen elérhetővé tegyük. A facebook oldal pedig segíti a közösségépítést és a friss, napi hírek és képek megosztását. Ezen felül évente 4-6 alkalommal küldünk ki összefoglaló jellegű hírlevelet, erre a célra a Mail Chimp ingyenes szolgáltatását használjuk.

Az offline eszközök közül először egy szórólapot készítettünk, majd a kezdeti tapasztalatok alapján véglegesítettük a tartalmát, mielőtt nagyobb nyomdai mennyiséget rendeltünk volna. Később a rendezvényeinkre készülve gondoltunk molinók gyártására. Két fekvő molinót készíttettünk eltérő méretekben, ezeket nagyobb eseményeken és fellépések alkalmával függesztjük ki. A leggyakrabban használt eszközünk egy roll-up banner, ami mindig velünk utazik és egy fél perc alatt felállítható bármilyen helyszínen. A legnépszerűbb eszközünk pedig a közösségi összetartozást jelképező csillagszeműs pólónk, amit a rendszeresen velünk táncoló gyerekek hordanak. Törekszünk az egységes arculat használatára, legyen az egy facebook hirdetés, a levélpapírunk vagy a gyerekeknek készített oklevelek és kitűzők.

csillagszemuek-anglia-2

7. Mi volt a Csillagszeműek Anglia eddigi legnagyobb sikere?

Krisztina: Örömmel, hálával és büszkén tekintünk vissza az első évünkre. Két kisprofi csoportot indítottunk Guildfordban és Londonban, amelyek heti rendszerességgel tartanak kétórás foglalkozásokat. Ezek mellett három hétvégi magyar iskolában tartunk rendszeres néptánc foglalkozásokat. Összesen 73 foglalkozást tartottunk és az öt tanítási helyszínen összesen több mint 80 gyermeket tanítottunk rendszeresen. Hat táncház és egésznapos workshop színesítette a kínálatunkat és nyolc fellépésünk volt.

Nagy álmunk valósult meg 2015. októberében, amikor 12 kisprofi táncosunk a nagy Csillagszemű Táncegyüttessel közösen szerepelt a budapesti Erkel Színházban a Timár Sándor 85. születésnapját köszöntő ünnepi gálaműsorban. Mivel mi már voltunk otthon fellépni, reméljük, hogy egyszer a nagy Csillagszeműek is eljönnek hozzánk Angliába műsort adni.

8. Milyen egyéb terveitek vannak a jövőre nézve?

Krisztina: Mostanra a kapacitásunk határára értünk. Péntek délutántól szombat délutánig folyamatosan tanítok, néha vasárnap délelőtt is, ráadásul júliusig előre be vagyunk táblázva fellépésekkel is, ezek is hétvégére esnek. Ugyanakkor a meglévő csoportjaink létszámát még tudjuk tovább növelni és a tervek szerint korcsoportok alapján még jobban differenciált oktatást megvalósítani. A nagyokkal folyamatosan tanulunk új koreográfiákat és tovább képezzük a növekvő számú szólistáink csapatát az itteni foglalkozásainkon és magyarországi illetve erdélyi néptánc táborokban is.

Nagy hangsúlyt fektetünk az együttműködésre más néptánc tanárokkal és csoportokkal, magyar iskolákkal, magyar kultúrális egyesületekkel és rendezvény szervezőkkel. Tervünk, hogy más szervezetekkel összefogva egy nagyszabású rendezvényt is létrehozzunk, amely a magyar népi kultúra gyönyörűségét és sokszínűségét mutatná be az angliai lakosságnak és nemcsak az itt élő magyar közösségnek.

csillagszemuek-anglia-5

9. Mit tanácsolnátok annak, aki most kezdi a vállalkozását Angliában az itt élő magyarok számára?

Gergely: Sok minden függ a vállalkozás jellegétől, így nehéz általános érvényű tanácsokat adni. Azt gondolom, hogy érdemes időt és energiát fordítani a marketing kommunikáció megtervezésére. Ez sok kisvállalkozás esetében túl hangzatos kifejezésnek tűnik, de a lényeg, hogy jól meg tudjuk fogalmazni milyen terméket vagy szolgáltatást kínálunk és kik a célcsoportunk, kihangsúlyozzuk, hogy miben vagyunk egyedülállóak vagy legalábbis kiemelkedően jók, és könnyen felismerhető, a tevékenységünkhöz illő és a célcsoportnak vonzó megjelenésünk legyen, valamint hatékony formában tudjunk magunkról információkat elérhetővé tenni.

Krisztina: Manapság már nem pénz kérdése a kommunikáció, kis költségvetésből is nagyon hatásos megjelenést tudunk felépíteni. Sőt nem kell rögtön pénzt költeni, lehet kicsiben kísérletezni és a tapasztalatok szerint kialakítani azt a megjelenést, amit széles körben el akarunk terjeszteni. A legelső lépésünk a facebook oldalunk létrehozása volt, ezt én csináltam otthon a konyha asztal mellett 2014. novemberében és fokozatosan tanultam meg a facebook csínját-bínját. Utána megtapasztaltuk, hogy milyen sokat is jelent egy igényes logó, a jól beazonosítható betűtípus, szín- és formavilág, egy jól felépített és könnyen kezelhető weboldal. Itt kapcsolódott be a munkánkba egy profi:  Násztya, a mai napig hálásak vagyunk a fantasztikus munkádért!

 

Csillagszeműek Anglia Néptáncműhely elérhetőségei

Weboldal
Facebook

 

Nagyon szépen köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok!

 

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?