A hatékony névjegykártya ismérvei

A hatékony névjegykártya ismérvei

A hatékony névjegykártya ismérvei

Szerző: |  | Dátum:

A mai online világban azt gondolhatnánk, hogy egy névjegykártyának már nincsen akkora jelentősége. De a közhiedelemmel ellentétben, a névjegy még mindig az egyik leghatékonyabb kommunikációs eszköz a vállalkozások körében.

Akár a magánéletben, akár az üzleti életben bármikor adódhat olyan alkalom, amikor potenciális ügyféllel találjuk szembe magunkat és akkor igenis jó munkát végezhet a névjegykártyánk, mert ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja az elérhetőségek megosztásának (főleg ha valakinek olyan bonyolult neve van mint az enyém 🙂 ).

A kérdés tehát nem is az, hogy legyen-e a kisvállalkozónak névjegykártyája, inkább az, hogy milyennek is kellene lennie annak a névjegykártyának, hogy ne a kukában végezze.

Milyen egy hatékony névjegykártya?

Amikor találkozol egy potenciális ügyféllel és a kezébe adod a névjegyedet, már akkor eldőlhet, hogy van-e egyáltalán esélyed arra, hogy bármikor is szolgáltass neki, ezért elengedhetetlen hogy a névjegyed is jó benyomást keltsen. A névjegykártya minősége, színe, olvashatósága és tartalma sokat el fog árulni rólad vagy a vállalkozásodról. Ne úgy tekints a névjegykártyára mint csupán egy információt átadó papírra, hanem mint egy marketing eszközre.

Nézzük is meg mik azok az ismérvek, amik meghatározzák a névjegykártya hatékonyságát.

Arculat – Mielőtt belevágnál a névjegykártyád nyomtatásába, meg kell határozni a vállalkozásod arculatát; milyen színeket, betűtípusokat használj az anyagaidban, valamint lehetőseg szerint logót is kell terveztetni. Mielőtt elkezdenél otthon összebarkácsolni egy logót magadnak egy interneten talált kép alapján, inkább olvasd el, amit az arculattervezés fontosságáról és menetéről írtam.

Papír – Házilag, hagyományos A4-es papírra nyomtatott névjegykártya biztos hogy nem fog jó benyomást kelteni. Ha tehát már megvan az arculat és a névjegykártya design, keresned kell egy jó nyomdát, amely minőségi papírra fogja kinyomtatni a névjegyedet. A nyomdáknál van lehetőség próbanyomatot kérni, hogy ne akkor érjen meglepetés, amikor megérkezik a 100-200 darab vagy akár több névjegykártyád.

Méret – A hagyományos EU-s méret 85x55mm, ezzel szemben a magyar sztenderd méret 90x50mm. Lehet ettől eltérő méretű, kreatív névjegyeket terveztetni, de ennek is megvannak az előnyei és hátrányai. Lehet, hogy az ötlet nagyon kreatív és nem mindennapi, de ha nagyobb a névjegykártya a hagyományos méretnél, akkor például nem fog beleférni egy névjegykártyatartóba, vagy nagyon magasak lehetnek a nyomtatási költségek. Ezeket figyelembe kell venni mielőtt valami különleges formátumra szánnád el magad.

sunny-2-business-card-1024-furrybirdworks

 

Adatok – Az adatok legyenek pontosak és olvashatóak, ha időközben megváltozott valamelyik elérhetőséged, inkább csináltass egy új névjegyet, de ne írjál rá tollal. Legyen ott a neved, telefonszámod, email címed, weboldalad, esetleg címed, ha helyi vállalkozásod van, és legyen egyértelmű, hogy mivel foglalkozol.

Kiegészítő szöveg vagy kép – A névjegynek nem kell csak adatokat és logót tartalmaznia. Mivel két oldala van a névjegynek, még számos olyan dologgal ki lehet egészíteni, ami egyrészt segít megjegyezni a vállalkozásodat, több mindent elárul rólad, másrészt azonnali cselekvésre buzdíthatja a potenciális ügyfelet. Ilyenek lehetnek például:

• Szlogen

• Szolgáltatások rövid bemutatása

• Térkép (amennyiben helyhez kötött a vállalkozásod)

• Kép vagy kollázs a termékeidről

• Fényképed (hogy később könnyebben be tudjanak azonosítani)

• Kupon (kóddal ellátva, hogy a kesobbiekben mérni lehessen a hatékonyságát)

• Webodal címe, ahonnak ingyen letölthetnek egy számukra hasznos tanulmányt, e-book-ot, ellenörző listát stb.
veronika-balance-2-business-card-mockup-1024-furrybirdworks

Összefoglalva

Egy névjegykártya sok mindent elárul a tulajdonosáról. Lehet, hogy ezen áll vagy bukik, hogy a potenciális ügyfélből igazi vásárló legyen vagy sem. Ha komolyan gondolod a vállalkozásodat, akkor ne csak a szolgáltatásod vagy termeked legyen kiemelkedő, de a megjelenésed is.

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?